Voetverzorging

VOETVERZORGINGS TIPS

Voeten verdienen aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.

U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken aan uw voeten, zoals: pijn, likdoorn(s), eelt, schimmelinfectie aan de voeten of teennagel(s), kloven en ingroeiende nagel(s) / ingegroeide nagel(s). U kunt eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan! De meeste voetproblemen zijn op te lossen en ik als pedicure kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met warm water en liever niet met zeep, maar let op: blijf niet te lang in het water, want een droge huid kan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek en trek na het drogen van de voeten niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten ook de kans om te drogen aan de lucht.

Voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème

Om droge voeten te voorkomen is het belangrijk om tweemaal daags de voeten (liefst ook voor het naar slapen gaan) in te smeren met een vochtregulerende crème. Let op: de crème wel op de gehele voet aanbrengen, behalve tussen de tenen.

Kopen van schoenen

Goede en goed passende schoenen zijn belangrijk voor uw voeten. Uit onderzoek is gebleken dat u het beste in de namiddag uw schoenen kunt kopen omdat in de loop van de dag  uw voeten een beete opzwellen. Hierdoor voorkomt u onnodig knellende schoenen en dus voetproblemen zoals de likdoorn.

Let ook op de breedte van de schoen, dit is niet hetzelfde als een maatje groter nemen als de schoen te smal is.

Eeltranden aan uw hiel(en) verhelpen

Wanneer u eeltranden aan uw hiel(en) heeft, dan komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen en een open hiel loopt. Hierdoor hangt de huid over de rand van de achterzijde van de schoen. Dit is een zomerverschijnsel. Doordat het eelt droog is geeft dit vaak een brokkelige, dikke en droog uitziende rand. Voorkom deze eeltrand door het dragen  van goede schoenen en door tweemaal daags de voeten in te smeren met een goede vochtregulerende crème.

Schimmelinfectie aan uw voeten of teennagel(s)

Indien u last heeft van een schimmelinfectie aan uw voeten of teennagel(s), gebruik dan een schone en aparte handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Let er dan wel op dat u deze handdoek eenmalig gebruikt en de handdoek minimaal op 60 graden wast. Tevens bestaan hiervoor diverse creme’s en via de huisarts op recept medicijnen.

 Kloven tijdig laten behandelen

Kloven zijn droge plekken waar de huid gespleten is doordat de huid minder elastisch is geworden. Kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, juist waar de huid extra droog is. Kloven worden ook vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine schoenen, slippers of sandalen. U kunt kloven voorkomen door regelmatig (ongeveer 6 weken) bij mij langs te komen voor een pedicurebehandeling, door een maal per week de voetvijl langs uw voeten halen en u voeten tweemaal daags in te smeren met een vochtregulerende creme.

Voorkom problemen bij het knippen van uw teennagels

Het is belangrijk dat u uw teennagels goed knipt. Let hierbij op de volgende punten: – gebruik een goede nagelknipper of nageltang – knip de teennagels recht af – knip de teennagels niet te kort – de hoeken van de teennagels mogen afgerond worden met een vijl – knip de nagels nooit rond om het ingroeien van de teennagels te voorkomen.

Voorkom ingroeiende/ingegroeide teennagel(s)

Ingroeiende/ingegroeide teennagel(s) zijn een pijnlijke aandoening aan uw voeten. (meestal de grote teennagel). Om dit te voorkomen is het belangrijk om goed passende schoenen te hebben en het goed volgen van de instructies. Zie kopje “voetproblemen”

Ik werk met Sixtus® voetverzorgingsproducten.